Open Monumentendag

Opengestelde monumenten

Bekijk hieronder een overzicht van de monumenten in Vught en Helvoirt die tijdens Open Monumentendag op 12 september geopend zijn. Reserveer waar nodig vooraf een tijdslot

DePetrus

In het kader van de ‘katholieke herleving’ werd in 1884 in het centrum van Vught een nieuwe kerk gebouwd naar een ontwerp van architect Carl Weber. De kerk bevat elementen van neoromaanse stijl en Rijnlandse gotiek en veel schilderijen van de hand van Charles Grips. Ben jij er al eens geweest?

Bezoek DePetrus

Lambertuskerk i.c.m. Zionsburg 

Raadhuis Leeuwenstein is een niet-te-missen parel in Vught. Het pand heeft tot 1937 gediend als landhuis, waarna het verbouwd werd tot raadhuis. Het pand is recent gerestaureerd en is met zijn torens en trapgevels een van de opvallendste gebouwen in Vught. Ben jij er al eens geweest? 

Bezoek de Lambertuskerk

Barak 1B

Barak 1B is de laatst overgebleven authentieke barak van voormalig Kamp Vught. De expositie ‘Als muren konden spreken’ bestrijkt vier periodes: het concentratiekamp (1943-1944) en de bestemming van het terrein na de ontruiming van het kamp in september 1944.

Bezoek Barak 1B

H. Nicolaaskerk - Helvoirt

Hij is er niet weg te denken. Van welke kant je Helvoirt ook binnenkomt.. “Daar is de torenspits!”. Het moet een opwindende tijd zijn geweest daar in het begin van de 20e eeuw toen die toren langzaamaan boven alles uit begon te steken. Het resultaat van een langdurig en ongetwijfeld ook godsvruchtig verlangen om een kerk te bouwen.

Bezoek de H. Nicolaaskerk

De Oude Sint Nikolaaskerk - Helvoirt

De Oude Sint Nikolaaskerk begon in 1192 als een houten kapel. Sindsdien is deze meerdere keren verbouwd, wat resulteerde in een prachtige kerk. Benieuwd hoe hij er nu bij staat?

Wist je dat? De vader van kuntschilder Vincent van Gogh was hier tussen 1871 en 1875 predikant.

Bezoek de Oude Sint Nicolaaskerk

Activiteiten

Virtuele tours

Net als vorig jaar is het ook mogelijk om monumenten ‘virtueel’ te bezoeken.

 • Virtuele tour: Landgoed Huize Bergen

  Landgoed Huize Bergen is gebouwd in 1916 en tot 1950 in het bezit geweest van de familie van Fentener van Vlissingen.

 • Virtuele tour: Kasteel Maurick

  Kasteel Maurick was het hoofdkwartier tijdens de belegeringen van Den Bosch in de Tachtigjarige oorlog.

 • Virtuele tour: Raadhuis ‘Leeuwenstein’ Vught

  Een van de opvallendste gebouwen in de gemeente Vught is het fraaie raadhuis. Ontdek raadhuis ‘Leeuwenstein’ van buiten én van binnen via de virtuele tour.

 • Virtuele tour: Oude Sint Nikolaaskerk Helvoirt

  De ‘oude kerk’ in Helvoirt is gebouwd rond 1192 als houten kapel. Rond 1510 kreeg de kerk haar huidige gotische vorm. Ontdek de Oude Sint Nikolaaskerk van buiten én van binnen via de virtuele tour.

Open Monumentendag wordt samen met de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel en Vught georganiseerd.