Zuiderwaterlinie
-
© Team Mapito
De oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland
De Zuiderwaterlinie is een unieke ketting van 11 Brabantse vestingsteden en hun ommeland, verbonden door het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met water. Om vijandelijke troepen uit het Zuiden tegen te houden, zette men het land rondom de vestingsteden onder water. Waar vroeger de soldaten aan de grens stonden, vind je nu Brabantse gezelligheid tegen het decor van een rijke geschiedenis. Geniet van de gezellige historische vestingsteden, bezoek een van de stoere forten of ontspan in de bijzondere natuur.
Bekijk de Zuiderwaterlinie




Fort Isabella
Van fort naar unieke samenleving
Isabella Clara Eugenie van Arragon. Kan het Spaanser? Ze was de dochter van koning Philips II. Fort Isabella draagt haar naam. Na de Spaanse tijd werd het een kazerne. Nu is Isabella een inspirerende plek voor iedereen. In dit kloppend hart komen de mooiste nieuwe ideeënen initiatieven tot leven.
Het fort
Fort Isabella is gebouwd in 1617, tijdens het Twaalfjarig Bestand, vlak bij Vught. Doel: de zuidkant van 's-Hertogenbosch beschermen, en indringers wegjagen uit de rivier de Dommel. Vanaf 1621 voerde Philips’ dochter Isabella het bestuur over de Zuidelijke Nederlanden, waaronder 's-Hertogenbosch (tot 1629). Na de Belgische Opstand werden in 1844 en 1848 de Vughtse Lunetten aangelegd. Fort Isabella kreeg weer een taak: een aanval van de Belgen afslaan. Maar die aanval kwam er nooit.
Ontdek Fort IsabellaDit is de Zuiderwaterlinie
-
Al sinds de Tachtigjarige oorlog - ruim 450 jaar geleden - zet men in Brabant het water in als verdedigingsmiddel. Hier ligt dan ook de eerste echte waterlinie van Nederland. Na de strijd tegen de Spanjaarden deed deze linie dienst tegen de Fransen en Belgen, tot gevechtsvliegtuigen in de Tweede Wereldoorlog een eind maakten aan de Zuiderwaterlinie als militaire verdedigingslinie.