Zuiderwaterlinie

De oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland

De Zuiderwaterlinie is een unieke ketting van 11 Brabantse vestingsteden en hun ommeland, verbonden door het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met water. Om vijandelijke troepen uit het Zuiden tegen te houden, zette men het land rondom de vestingsteden onder water. Waar vroeger de soldaten aan de grens stonden, vind je nu Brabantse gezelligheid tegen het decor van een rijke geschiedenis. Geniet van de gezellige historische vestingsteden, bezoek een van de stoere forten of ontspan in de bijzondere natuur.

Bekijk de Zuiderwaterlinie

Fort Isabella

Van fort naar unieke samenleving​

Isabella Clara Eugenie van Arragon. Kan het Spaanser? Ze was de dochter van koning Philips II. Fort Isabella draagt haar naam. Na de Spaanse tijd werd het een kazerne. Nu is Isabella een inspirerende plek voor iedereen. In dit kloppend hart komen de mooiste nieuwe ideeënen initiatieven tot leven. 

Het fort

Fort Isabella is gebouwd in 1617, tijdens het Twaalfjarig Bestand, vlak bij Vught. Doel: de zuidkant van 's-Hertogenbosch beschermen, en indringers wegjagen uit de rivier de Dommel. Vanaf 1621 voerde Philips’ dochter Isabella het bestuur over de Zuidelijke Nederlanden, waaronder 's-Hertogenbosch (tot 1629). Na de Belgische Opstand werden in 1844 en 1848 de Vughtse Lunetten aangelegd. Fort Isabella kreeg weer een taak: een aanval van de Belgen afslaan. Maar die aanval kwam er nooit.

Ontdek Fort Isabella

Dit is de Zuiderwaterlinie