Thema 2017

Boeren, burgers en buitenlui

Allemaal zijn ze hartelijk welkom op de Open Monumentendag 2017. Zeker, wat de Vughtse wethouder Peter Pennings betreft. ‘Met zo’n thema, heb je heel Vught te pakken’, aldus de wethouder, ‘want alle groepen zijn hier rijkelijk vertegenwoordigd. Dat is van oudsher zo en het verklaart de gemêleerde bevolkingssamenstelling van Vught én Cromvoirt’.

Op de Open Monumentendag 2017 biedt Vught weer voor elk wat wils. Onder het aanbod zijn publieksfavorieten als het Vughtse raadhuis, Nationaal Monument Kamp Vught en het prachtige Huize Bergen. Wat Pennings erg leuk vindt, is dat er deze keer ook monumenten uit Cromvoirt op het menu staan. Daarbij zit ook de winnaar van de Boerderijprijs 2015 aan het Pepereind.

‘Het landelijke Cromvoirt verdient veel waardering’, vindt de Vughtse wethouder. ‘Vroeger was Cromvoirt een zelfstandig boerendorp met een bloeiende boerengemeenschap. Vught was een buitenplaats, met veel burgers en buitenlui. Het thema ‘boeren, burgers en buitenlui’ brengt ze deze Open Monumentendag op een bijzondere manier samen. De oude dorpsomroeper zou zeggen: komt dat zien! Daar sluit ik me graag bij aan’.