Fietsroute Linie 1629

Linie 1629

In het voorjaar van 1629 sloeg Prins Frederik Hendrik zijn kamp op buiten de stadsmuren van 's-Hertogenbosch.

Hij liet in enkele weken tijd om de stad twee dijken aanleggen van bijna twee meter hoogte. De buitenste was gericht op aanvallen van buitenaf; de binnenste diende voor aanvallen richting stad. Er begon een lange belegering van vijf maanden waarbij 's-Hertogenbosch onophoudelijk werd bestookt, tot er een bres werd geslagen in een bolwerk en de positie van de stad onhoudbaar werd. Op 14 september 1629 moest het Bossche garnizoen de strijd opgeven.

Fietsroute

De fietsroute Linie 1629 volgt de restanten van de aangelegde dijken en voert je langs de meest belangrijke plekken van het beleg van 's-Hertogenbosch.

Ontdek de belangrijke militaire werken en geniet van de mooie natuur en vergezichten. Gedurende de route zijn voldoende gezellige horecapunten met terras om even te ontspannen en te genieten van een hapje en een drankje. Een prachtige afwisselende route van 49 kilometer door ’s-Hertogenbosch, Heusden, Sint-Michielsgestel en Vught. 

Langs de gehele route zijn speciale borden geplaatst met 'Linie 1629’. De route is op elk gewenst punt te beginnen en loopt in een gesloten cirkel om de stad heen.

De Linie 1629 route app

Ontdek het verhaal over het Beleg van ’s-Hertogenbosch met de gratis AR/VR route app!

De route app van Linie 1629 neemt je mee in een reis naar het Beleg van ’s-Hertogenbosch tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Via de camera op je telefoon kun je twee oorlogscorrespondenten uit de 17e eeuw laten verschijnen in Augmented Reality (AR). Deze gidsen maakten het beleg zelf mee en vertellen je over de spannende historische gebeurtenissen. Dat doen zij vanuit het perspectief van de Republiek én de Spaanse Nederlanden.

Op een aantal punten langs de route zijn 360-graden panorama’s te bekijken. Hier kun je in Virtual Reality (VR) zien hoe de oude belegeringswerken er uit zagen. Ook geeft deze app je interessante achtergrondinformatie met wist-je-datjes, kaartmateriaal, afbeeldingen en zelfs originele krantenberichten uit 1629!

Download de app

Apple AppStore GooglePlay store

Linie1629 van Boven