Fietsroute Linie 1629

Fietsen langs de Linie van 1629 door het buitengebied van 's-Hertogenbosch. Over een lengte van 49 kilometer wisselen prachtige natuur en indrukwekkende cultuurhistorie elkaar voortdurend af.

In het voorjaar van 1629 sloeg Prins Frederik Hendrik zijn kamp op buiten de stadsmuren van 's-Hertogenbosch. Hij liet in enkele weken tijd om de stad twee dijken aanleggen van bijna twee meter hoogte. De buitenste was gericht op aanvallen van buitenaf; de binnenste diende voor aanvallen richting stad. Er begon een lange belegering van vijf maanden waarbij 's-Hertogenbosch onophoudelijk werd bestookt, tot er een bres werd geslagen in een bolwerk en de positie van de stad onhoudbaar werd. Op 14 september 1629 moest het Bossche garnizoen de strijd opgeven.

De fietsroute Linie 1629 volgt de restanten van de aangelegde dijken en voert u langs de meest belangrijke plekken van het beleg van 's-Hertogenbosch. Ontdek de belangrijke militaire werken en geniet van de mooie natuur en vergezichten. Gedurende de route zijn voldoende gezellige horecapunten met terras om even te ontspannen en te genieten van een hapje en een drankje. Een prachtige afwisselende route van 49 kilometer door ’s-Hertogenbosch, Heusden, Sint-Michielsgestel en Vught.

Langs de gehele route zijn speciale borden geplaatst met 'Linie 1629’. De route is op elk gewenst punt te beginnen en loopt in een gesloten cirkel om de stad heen. 

Route en kaarten

Ontdek de route Linie 1629 met uw smartphone via:
www.shertogenboschopdekaart.nl/linie1629

Deze interactieve route bevat verschillende informatiepunten. Zet de GPS aan op uw smartphone en ontdek de Linie 1629 in woord en beeld. Voor deze kaart is een internetverbinding nodig.

Ook is deze route te downloaden als pdf en gpx:

Fietsroute Linie 1629 in PDF
Fietsroute Linie 1629 in GPX

Deze route is ontwikkeld in samenwerking met de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Heusden, Sint-Michielsgestel en Vught en Stichting De Groene Vesting.