interieur depetrus

Concert "Hoor de vrouwen zingen"

Foto: Interieur van de voormalige kerk DePetrus

Vughtse Zang Vereniging Cantare verzorgt een speciaal concert in de voormalige monumentale kerk DePetrus in Vught. Cantare heeft spec…

Lees verder

Foto: Interieur van de voormalige kerk DePetrus

Vughtse Zang Vereniging Cantare verzorgt een speciaal concert in de voormalige monumentale kerk DePetrus in Vught. Cantare heeft speciaal voor deze dag deels een nieuw repertoire. Voor het eerst zingt het koor liedjes van ‘Pooh en Piglet’, de bijnamen van de bekende verzetsvrouwen Hetty Voûte en Gisela Söhnlein die gevangen waren in Kamp Vught. Om het moreel in de vrouwenbarak hoog te houden, maakten zij tijdens hun gevangenschap teksten over het kampleven op de melodie van bestaande Nederlandse liedjes. Ze zongen deze liedjes in de barak en op weg in een goederentrein naar het vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück. Na de oorlog bundelden zij de liedjes in het boekje ‘Hoor de vrouwen zingen’, de titel van het concert. Tevens zingt het koor liederen over oorlog en vrede. Dit alles onder leiding van dirigent Chris Wilthagen met medewerking van bariton Kees van Hees en Bas (piano, 13 jaar) en Gijs Wagemakers (zang, 11 jaar). De herbestemde kerk DePetrus stelt de ruimte gratis beschikbaar en is zondag 31 maart alleen toegankelijk voor bezoekers van het concert.

Knijpkattenlied
Op de melodie van ‘Toen onze mop een mopje was’ zong het duo Pooh en Piglet bijvoorbeeld over de knijpkat (met de hand aangedreven zaklamp) die in het kamp gemaakt werden:
Hoe onze kat een knijpkat werd / was aardig om te zien / Hij kneep de kat in ’t donker / en schreeuwde bovendien / Miauw, miauw, miauw, miauw / wat is dat huisje nauw / Miauw, miauw, miauw, miauw / Wat is dat huisje nauw (…)
Uit ‘De Jantjes’ zongen de vrouwen in het kamp op de melodie van ‘Als de tros wordt losgesmeten’: Als wij weer zijn thuis gekomen / in ’t normale leven staan / kijken vrienden en familie / wild ontzet elkaar aan / ’t Was toch zo’n aardig meisje / netjes en welopgevoed / ’t Lijkt nu wel een halve wilde / ’t spijt mij dat ik ’t zeggen moet. 
Andere liedjes werden gebaseerd op liedjes zoals ‘Daar bij die molen’ en ‘Lili Marleen’ dat in de oorlog vertolkt werd door Marlene Dietrich. De verzetsvrouwen Hetty Voûte en Gisela Söhnlein overleefden de kampen en waren later nauw betrokken bij de Vriendenkring van Nationaal Monument Kamp Vught.

Benefietconcert
Het concert is een initiatief van vrijwilligers die de vernieuwing van Nationaal Monument Kamp Vught steunen door activiteiten te organiseren onder de noemer ‘Samen herdenken, meer ruimte schenken’. Naar verwachting in november wordt het herinneringscentrum heropend met een geheel nieuwe vaste expositie over Kamp Vught en een nieuw gebouw voor ontvangst van schoolgroepen. De aannemer is eind januari begonnen aan fase 1: de nieuwbouw van 300 vierkante meter aan de achterzijde van het museum.

Lees minder

Wanneer

  • zondag 31 maart 201914.00 - 16.15 uur
  • De zaal is geopend vanaf 13:30.

Prijzen

  • € 12,50
  • Kaartjes zijn te bestellen via de site, tevens te koop via de balie van het museum, VVV ’s-Hertogenbosch en de Bruna Marktveld in Vught.
  • Betaalmogelijkheden: Contant, PIN, Online

Locatie