De 'vrijheidsrok'

Een bijzondere manier om de vrijheid door te geven

Meer dan 1.100 Vughtse basisschoolleerlingen werken, met mama’s en papa’s en opa’s en oma’s, aan een reusachtige Vrijheidsrok. Die rok bestaat uit zo’n 2.400 lapjes. Elk lapje is een persoonlijke uiting van vrijheid, zoals de scholieren die beleven. De Vrijheidsrok kent een heel bijzondere geschiedenis. De onthulling is op 26 oktober op het Marktveld, na de Lichtjesoptocht.

De Vrijheidsrok is een initiatief en idee van verzetsstrijdster Mies Boussevain-Van Lennep. Zij kreeg als gevangene in Kamp Vught een das, gemaakt van lapjes stof van haar dierbaren. De das was een kostbare en tastbare herinnering aan haar familie en vrienden. Na de oorlog bedacht de verzetsstrijdster de Vrijheidsrok: een kleurrijke rok, samengesteld uit stoflapjes die allemaal een herinnering dragen of een verhaal vertellen. De rok werd een groot succes: er zijn zo’n 4.000 gemaakt.

Bevrijdingsrock van de V-Kids

Bij de onthulling van de Vrijheidsrok op het Marktveld, wordt kinderen gevraagd om rondom de bevrijdingsrok een lied zingen onder leiding van MusiCare. Dit lied is bedacht door het Vughtse kinderkoor V-Kids en heet ‘Bevrijdingsrock’.

Kunstenares Judith Abels is, samen met Plaza Cultura, de drijvende kracht achter het Vughtse Vrijheidsrok-project. Ook de Bibliotheek Vught, Nationaal Monument Kamp Vught en het Vughts Museum werkten mee. Een van de originele Vrijheidsrokken is te zien in het Vughts Museum.

Bekijk de video met kunstenares met Judith Abels

Verzetsstrijder Mies Boussevain-van Lennep is de bedenker en ontwerper van de befaamde vrijheidsrok. Mies overleefde in 1944 Kamp Vught, in tegenstelling tot diverse familieleden van haar. In de wederopbouw net na de oorlog bedacht zij op een creatieve manier de vrijheidsrok die werd gemaakt van in die tijd schaarse oude lapjes stof en garen. De lapjes moesten dierbare lapjes zijn met een herinnering. Zo ontstond er een rok met vele verhalen. De rok werd een hype en stond symbool voor troost, saamhorigheid en het verwerken van de oorlog.