Vught Viert Vrijheid

Zaterdag 26 oktober

Heb jij het al gehoord? Op zaterdag 26 oktober viert Vught 75 jaar vrijheid. En dat doen we graag met jou. We nemen je mee naar oktober 1944 en de Bevrijdingsdagen van Vught. Beleef de nostalgische, gezellige ‘happy days’ in het centrum en loop mee – met jouw (klein)kinderen – in de sfeervolle lichtjestocht voor en door onze jeugd. Als kers op de taart is er een smaakvol slotakkoord op het Marktveld. Je hoeft maar aan te schuiven. En er is meer…​

Programma

Activiteiten - zaterdag 26 oktober

Activiteiten voor jong en oud. Vanaf 13.00 uur in het centrum.

Bak je eigen Bevrijdingsbroodje, laat je schminken, je schoenen poetsen en swing op de bigband muziek uit de jaren veertig. Proef de gratis koffie en de popcorn en geniet van de oude militaire voertuigen. Vergeet ook zeker niet de expositie van KOV bij kunstlokaal 4M in het pand van Viermakelaars te bezoeken.

Voormalige schuilkelder Van Leusden open

Op 26 oktober kun je een kijkje nemen in de voormalige schuilkelder van slagerij Van Leusden.

Gevlucht uit kamp Vught
Ontsnappen voor de vrijheid

Wagen Brabantsedag Heeze komt naar Vught

De Vriendenkring 'Ietskes Schif' presenteerde 'Gevlucht uit Kamp Vught'. Een gedeelte van deze wagen komt naar Vught en is op zaterdag 26 oktober te zien.

Expositie “De laatste oorlogsmaanden. Vught, september/oktober 1944”

Van 2 september t/m 30 oktober 2019 organiseert het Vughts Museum in DePetrus te Vught een tentoonstelling over de laatste oorlogsmaanden in Vught en Cromvoirt. Op 26 en 27 oktober 1944 werd de gemeente door Schotse troepen bevrijd.

Taptoe Vrijwillig Fanfarekorps der Genie

Het Vrijwillig Fanfarekorps der Genie geeft om 14:00 en 16:00 uur een taptoe.

Podium op het Marktveld

Een speciaal podium dat ruimte biedt aan een afwisselend muziekprogramma. Met medewerking van Musical Intermezzo en onze eigen musicalster Wieneke Remmers, MusiCare, Harmonie Kunst en Vriendschap, My Generation en het Vughts Mannenkoor. Van klassieke meezingers tot prachtige luistermuziek, het komt allemaal aan bod. 

Oorlog, vrede en vrijheid in woord en beeld

De Lichtjesoptocht is meer dan een sfeervolle wandeling. In woord en beeld wordt het verhaal van oorlog, vrede en vrijheid verteld door de kinderen van de basisscholen De Koningslinde, De Springplank en De Schalm en het Maurickcollege. Het is een tocht vóór en dóór de jeugd, maar natuurlijk mag iedereen eraan meedoen. Graag zelfs!

Boek ‘De laatste oorlogsmaanden’ ‘De laatste oorlogsmaanden. Vught, september/oktober 1944’

Gebaseerd op dagboeken van Vughtenaren uit de Tweede Wereldoorlog en rapporten, kaarten en verslagen van zowel de Duitse verdedigers als de Britse bevrijders.

Symbool van de vrijheid: De Vrijheidsrok

Meer dan 1.100 Vughtse basisschoolleerlingen werken, met mama’s en papa’s en opa’s en oma’s, aan een reusachtige Vrijheidsrok. Die rok bestaat uit zo’n 2.400 lapjes. Elk lapje is een persoonlijke uiting van vrijheid, zoals de scholieren die beleven. De onthulling is op 26 oktober op het Marktveld, na de Lichtjesoptocht. 

Gratis Bevrijdingsmaal op het Marktveld

De tafels zijn gedekt voor een eenvoudig, maar smaakvol Bevrijdingsmaal. 1.000 Vughtenaren met een Maaltijdbon kunnen aanschuiven.
Ben je op het laatste moment verhinderd, geef dan jouw bonnen door en maak er een ander blij mee.

Plan jouw bevrijdingsweekend

Vught Viert Vrijheid wordt georganiseerd door Gemeente Vught & Stichting Centrummanagement Vught.